Portal rolniczy - czwartek, 21 sierpnia, 2014
Produkcja rolna

   
Tekst

Przechowywanie jabłek

Produkcja rolna - Produkcja roślinna

 

Temperatura jest jednym z ważniejszych parametrów określających warunki przechowywania. Każdy stopień odbiegający od normy może być przyczyną chorób związanych z przechowaniem owoców.

 

Temperatura przechowywania jabłek wynosi 0-2ºC. Zbyt niska temperatura hamuje oddychanie zachodzące w owocach.Wilgotność ma bardzo duże znaczenie w przechowywaniu owoców. Owoce powinny być przechowywane przy wilgotności powietrza wynoszącej 90%. Jeżeli nie potrafimy utrzymać odpowiedniej wilgotności można wylać wodę na posadzkę lub pozostawić napełnione naczynia z wodą w przechowalni, to nam pomoże zwiększyć wilgotność podczas przechowywania.Podczas przechowywania nie należy zawijać owoców w folie w fazie dojrzałości konsumpcyjnej, gdyż wydzielany gaz – etylen może przyśpieszyć dojrzewanie.

REKLAMA

Choroby jabłek podczas przechowywania

Mokra zgnilizna jabłek – powoduje wodniste plamy gnilne, gnijący miąższ jest bardzo rzadki i brunatny. Choroba występuje na owocach o uszkodzonej skórce. Powodem tej choroby jest najczęściej resztki zgniłych jabłek oraz ziemia na skrzynkach w pomieszczeniach przeznaczonych do przechowywania.

Parch jabłoni – na owocu są plamy ciemnoszare lub czarne. Owoce zakażone tracą wartość handlową , szybciej więdną i są bardziej narażone na choroby grzybowe. Walka z tą chorobą jest ciężka dlatego zaleca się uprawę odmian jabłoni odpornych na parcha( np. Tpoaz,Ariwa,Rubinola)

Szara pleśń jabłek -  objawy to gnicie jabłek, które są pokryte szarą grzybnią z zarodnikami. Do zakażenia dochodzi już w okresie kwitnienia. Grzyb pozostaje w resztkach kwiatowych, a dopiero podczas przechowywania ,gdzie wilgotność jest duża wnika do miąższu powodując jego gnicie. Zwalczanie polega na kontrolowaniu przechowywanych owoców i likwidowanie gnijących owoców.

Brudna plamistość jabłek – na owocach powstają matowe , oliwkoszare plamy. Choroba powstaje w sadach gdzie nie stosuje się ochrony chemicznej oraz ,gdzie zagęszczenie drzew jest duże. Aby zapobiegać tej chorobie należy dokonywać zabiegów pielęgnacyjnych drzew ( cięcie prawidłowe), aby nie utrzymywać wysokiej wilgotności powietrza między koronami drzew.

 

Dodaj do:

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    Wykop    Gwar
Przenieś
-

Dotacje i dopłaty

Zmiany w zasadach przyznawania płatności w ramach "Programu rolno środowiskowego"

  Wprowadzono również zmiany w zakresie działania "Program rolnośrodowiskowy", który realizowany jest w ramach PROW 2007 -2013. Dodaj do:   

Zmiany w zasadach przyznawania wsparcia ONW

  Wprowadzono także pewne zmiany dotyczące przyznawania dopłat rolnikom gospodarującym w niekorzystnych warunkach lub trudnym terenie np. na słabych glebach, Dodaj do:

Zmiany w zasadach przyznawania dopłat bezpośrednich

  W zasadach przyznawania dopłat bezpośrednich zostały wprowadzone pewne zmiany. Dodaj do:   

O jakie płatności można ubiegać się w 2014 r.

  W 2014 r. w ramach płatności bezpośrednich można ubiegać się o przyznanie: Dodaj do:   

ARiMR wkrótce rozpocznie przyjmowanie wniosków

  Zgodnie z unijnymi zasadami od 15 marca 2014 r. do ARiMR można składać wnioski o przyznanie płatności bezpośrednich, płatności ONW, Dodaj do:   

Informacja o płatnościach bezposrednich

  Uwaga rolnicy! Wnioski o przyznanie płatności bezpośrednich, ONW i płatności rolnośrodowiskowych za 2014 r. można składać do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa: Dodaj do:

Informacje rolnicze

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Produkcja rolna

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Baza wiedzy rolniczej

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Zasady dotyczące cookies. W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce cookies.

EU Cookie Directive Module Information